TÚFARANKA – to není jenom pravá moravská kapela, to jsou především mladí a veselí chlapci ze Šakvic, kteří si svým nezkrotným temperamentem a upřímnou láskou k muzice získávají stále větší obdiv svých posluchačů nejen doma ale i v zahraničí a v dechovkovém žánru jsou po mnoho let stálicí absolutní špičky.

Túfaranku založil v roce 1978, tehdy jako mládežnickou kapelu šakvický muzikant Josef ŠURAL, který vychoval čtyři generace mladých muzikantů. Túfaranka byla generací první.

Od roku 1993, kdy tato kapela zvítězila na celosvětovém festivalu dechových hudeb v holandském Kerkrade, začala popularita Túfaranky postupně narůstat hlavně díky působení uměleckého vedoucího Bohumíra KAMENÍKA a výborného muzikanta a kapelníka Jana BÍLKA.

Umělecká spolupráce již zmiňovaných osobností dostává tuto amatérskou kapelu na vynikající uměleckou úroveň, o čemž svědčí tyto významné úspěchy Túfaranky: vítězství v soutěži “ Zlatá křídlovka 1996“, absolutní vítězství na WERELD MUZIEK CONCOURS KERKRADE 1998 (profikategorie) a  získání titulu MISTR EVROPY 2005 (profikategorie).

Hráčská i umělecká spolupráce muzikantů z Túfaranky, je neobvyklou ukázkou jedinečného muzikantského cítění, pochopení a prezentování  moravské dechovky.

Za svoji existenci Túfaranka absolvovala více než tisíc vystoupení nejen doma, ale i v zahraničí, např. v Německu, Rakousku, Holandsku, Belgii, Francii, Švýcarsku a USA.   

V rozmanitém repertoiru Túfaranky se objevují úpravy lidových písní, skladby významných českých, moravských a slovenských autorů (Vl.Pfeffer, J.Slabák, J.Tesařík, B.Kameník, M. Irša, Jožulka Uher, J.Janota, V.Maňas ml., Z. Kučera, M. Prajka, Ant.Žváček, M. Mordych, A.Hudec, J.Konečný, aj.), ale i skladby jiných žánrů, které jsou určeny především pro sólové nástroje.Ty nejlepší z nich si můžete poslechnout na zvukových nosičích, které Túfaranka vydává ve spolupráci s hudebním vydavatelstvím PROFITON a Tonstudiem Rajchman.